Tunnels

3D inmeten van een bestaande tunnel in Oslo ten behoeve van de bouw van een nieuwe tunnel

Voor het ontwerp van een nieuwe tunnel in een berg was weinig ruimte. Het was dan ook van groot belang dat onze opdrachtgever exact wist waar de oude tunnel zich in de berg bevond. We hebben niet alleen de bestaande tunnel ingemeten met 3D laserscanning, maar ook de waterdiepten. De as-built gegevens die dit opleverde, zijn gebruikt voor het ontwerp en bouwen van de nieuwe tunnel. 

Het water zou maximaal 1 meter hoog staan, maar toen we op de locatie aankwamen, bleek het bij de ingang van de tunnel bijna 4 meter hoog te staan en 500 meter de tunnel in 1 meter. Bovendien was de stroomsnelheid met 1 m/s veel hoger dan verwacht. Dit vergde om dat moment wat van onze inventiviteit en flexibilteit.

Elk project is een uitdaging, maar dit type projecten biedt de kans om als bedrijf alles te laten zien wat je in huis hebt. Vanwege dit specialisme worden we regelmatig benaderd om metingen uit te voeren in omstandigheden die anderen liever uit de weg gaan, of waarin het ze eenvoudigweg niet gelukt is.

 

Tunnel_Oslo_Extreme_Laserscanning_02.jpg

Scannen tunnel Oslo

Diensten

Diensten tijdens deze case

Gerelateerde cases

Een aantal van onze
andere cases