3D inmeten archeologie

Wij brengen door middel van laserscanning de exacte positie en afmetingen van archeologische objecten en locaties in beeld, welke vervolgens gedetailleerd gemodelleerd kunnen worden ten behoeve van documentatie en onderzoek.

Laserscanning is uitermate geschikt voor het vastleggen van de bestaande situatie op archeologische sites. Hiermee leg je de situatie binnen zeer korte tijd met een grote mate van nauwkeurigheid zonder in contact te komen met de archeologische objecten en de omgeving. Hiermee kreeg je een compleet beeld van alle aangetroffen objecten in alle mogelijke vormen en de juiste maatvoering. Deze informatie vormt een essentieel onderdeel van het archeologische virtuele dossier.

Vervolgens kan op basis van de gemaakt puntenwolk de situatie compleet worden uitgetekend of in 3D gemodelleerd.

Hero branches cultuur leap3d 02.JPG
Hero branches cultuur leap3d 03.JPG

3D inmeten cultureel erfgoed

Cultureel erfgoed kent een grote maatschappelijke waarde. Het digitaliseren en visualiseren van cultureel erfgoed, speelt een belangrijke rol bij een goed beheer er van. Een van de technieken die gebruikt wordt om cultureel erfgoed digitaal te conserveren naar de toekomst toe is het laserscannen of met behulp van fotogrammetrie, waarna er een 3D mesh van kan worden gemaakt.

Deze 3D mesh wordt digitaal opgeslagen en in de toekomst worden gebruikt om er een reconstructie van te maken op het moment dat een beeld wordt vernield of gestolen. 3D modellen die in het verleden zijn gemaakt kunnen ook gebruikt worden voor restauratiewerkzaamheden, denk hierbij bijvoorbeeld aan herstelwerkzaamheden na de verwoestende brand van de kathedraal Notre-Dame in Parijs.

De toepassingen voor de 3D-modellen zijn uiteraard veel breder dan enkel conservering. Onderzoekers, zoals archeologen, kunnen ze bijvoorbeeld gebruiken om visueel veranderingen op te sporen in objecten of gebouwen met een erfgoedwaarde. 

Diensten

Diensten binnen de
branche

Cases

3D inmeten en 2D tekeningen Religieus Erfgoed Saint Louis Kapel Oudenbosch

Voor de restauratie- en verbouwingsplannen van de begane grond en het souterrain van de Kapel Saint Louis in Oudenbosch, hebben wij in opdracht van de gemeente Halderberge en MAS Architectuur het cultureel erfgoed ingemeten met behulp van geavanceerde laserscan-technologie en gedetailleerde 2D-tekeningen gemaakt. Zo kunnen we zorgen voor een solide basis voor het verdere restauratie- en verbouwingsproces van deze historische kapel.

Lees meer
3d-laserscanning-2d-tekeningen-scan-to-autocad-restauratie-erfgoed-klooster-saint-louis-kapel-oudenbosch4.jpg

Cases

Digitalisering van erfgoed Sint-Catharinadal Oosterhout

Met haar lange en rijke geschiedenis is klooster Sint-Catharinadal in Oosterhout een waardevol cultureel erfgoed. Accurate tekeningen zijn essentieel om erfgoed Sint-Catharinadal te behouden voor de toekomst. Om hiervoor te zorgen hebben we het complete terrein en delen van het klooster ingemeten met behulp van laserscanning.

Lees meer
Laserscanning-3d-inmeten-terreintekening-digitalisering-sint-catharinadal-Oosterhout-door-leap3d

Cases

archeologische opgraving de bastei in nijmegen

3D inmeten van de archeologische opgraving de Bastei in Nijmegen ten behoeve van 3D ontwerp

Lees meer
Bastei_laserscanning_Archeologie_01 grijs.jpg