domtoren in utrecht

3D inmeten in combinatie met fotogrammetrie van de Domtoren in Utrecht ten behoeve van voorbereiding restauratie.

Domtoren is hét icoon van de stad Utrecht. Om de restauratie van de Domtoren goed voor te bereiden, zijn betrouwbare as-built tekeningen nodig. Wij hebben de gehele toren in 3D ingemeten met laserscanners.

De buitengevel vormde daarbij een speciale uitdaging. Omdat de aanbesteding van de steigers in eerste instantie was mislukt, moesten wij een alternatief vinden om de buitengevel in 3D in te meten. Dit is gelukt: vanuit een hoogwerker hebben we de gehele buitengevel in kaart gebracht met fotogrammetrie en dit vervolgens gecombineerd met laserscanning.

Daarnaast hebben we elke natuursteen getekend in 2D en opgeleverd aan Rothuizen Architecten. Zij hebben deze tekeningen gebruikt om een begroting op te stellen voor de restauratie van de Domtoren. 

In deze videodocumentaire van RTV Utrecht leggen alle betrokkenen uit hoe de voorbereiding op de renovatie van de Dom in zijn werk gaat. Heel interessant voor de liefhebber! Bas Notenboom van Leap3D komt in beeld bij 17:45. In de CoBouw wordt ook aandacht besteed aan de restauratie van de domtoren.

Ook dit artikel in vakblad CoBouw onderstreept het belang van een zorgvuldige voorbereiding, om kosten te beperken. En toch blijft het spannend!

DOM_Leap3D_renovatie_steenniveau-01.jpeg

Domtoren Utrecht

Diensten

Diensten tijdens deze case

Gerelateerde cases

Een aantal van onze
andere cases