Wat is georefereren?

Wanneer het belangrijk is om te weten waar in de wereld een gescand object is gesitueerd, kun je ervoor kiezen om dit te georefereren. In dit geval plaats je de puntenwolk op de juiste locatie op de wereldbol. In Nederland werken we hiervoor met het landelijke assenstelsel RD/NAP. Wanneer kies je voor georefereren? En waarom is het belangrijk om hierbij gebruik te maken van het RD/NAP? In dit artikel vertellen we je er meer over

 

Georefereren: wanneer doe je dat?

Door middel van georefereren zet je een puntenwolk letterlijk op de kaart. In verschillende gevallen kan het belangrijk zijn om te weten waar in de wereld een gescand object is gesitueerd. Denk bijvoorbeeld aan civiel technische projecten in de grond-, weg- en waterbouw (GWW). Hierbij is het van groot belang om aansluiting te vinden op andere projecten en de omgeving. Door te georefereren kun je de relatie tot zowel projecten als de omgeving bepalen en inzichtelijk maken.

 

Het landelijke assenstelsel RD/NAP

Digitale ondergronden, bouwtekeningen, remote sensing data, gps-metingen en kadaster: er zijn ontzettend veel verschillende gegevensbronnen. Wanneer deze gegevensbronnen worden gecombineerd, is het aan te raden om deze in hetzelfde assenstelstel te plaatsen. Zo weet je zeker dat ze goed op elkaar aansluiten. Het landelijke assenstelsel in Nederland heet RD/NAP. Hierbij staat RD voor het Rijks Driehoekstelsel, waaraan de X- en Y-coördinaten van dit stelsel zijn gerelateerd. NAP verwijst naar het Normaal Amsterdams Peil, waaraan de hoogte (de Z-coördinaat) is gerelateerd.

 

wat-is-georefereren-door-leap3d-kennis2.JPG

Door middel van georefereren zet je een puntenwolk letterlijk op de kaart.

wat-is-georefereren-door-leap3d-kennis.JPG

Van lokaal stelsel naar RD/NAP

Hoe kun je georefereren binnen het RD/NAP?

Een puntenwolk heeft normaalgesproken een eigen (lokaal) assenstelsel. Om deze in het landelijk assenstelstel RD/NAP te plaatsen, moeten de scans worden verschoven naar een bekende positie in dit stelsel. Wanneer de scans gemaakt zijn met een laserscanner met ingebouwde gps, kunnen deze met behulp van de gps-gegevens van de scanner al ruwweg goed gelegd worden. Bij Leap3d zijn scanners daarom uitgerust met GPS RTK. Indien de locatie op de centimeter of zelfs millimeter moet kloppen, maken we gebruik van landmeetkundige apparatuur zoals GNSS of total station.

 

Wil je meer weten over georefereren of hiermee aan de slag voor jouw project? Neem contact met ons op. We helpen je graag verder.