Digitalisering religieus erfgoed Saint Louis Kapel Oudenbosch

Voor de restauratie- en verbouwingsplannen van de begane grond en het souterrain van de Kapel Saint Louis in Oudenbosch, hebben wij in opdracht van de gemeente Halderberge en MAS Architectuur het cultureel erfgoed ingemeten met behulp van geavanceerde laserscan-technologie en gedetailleerde 2D-tekeningen gemaakt. Zo kunnen we zorgen voor een solide basis voor het verdere restauratie- en verbouwingsproces van deze historische kapel.

 

Over Saint Louis Kapel Oudenbosch

Het religieuze erfgoed van de gemeente Halderberge en de kern Oudenbosch wordt mede gevormd door het voormalige jongensinternaat Instituut Saint Louis, inclusief de indrukwekkende Kapel. Al meer dan een eeuw was het internaat een gerenommeerde onderwijsinstelling voor jongens, maar tegenwoordig is het gesloten en vormen de monumentale gebouwen een iconisch onderdeel van het historische stadscentrum van Oudenbosch. 

De Kapel van Saint Louis is een architectonisch hoogstandje en doet sterk denken aan de Sint-Pieter in Rome. Dit is niet zo gek, aangezien de eerste schetsen van de hand van pastoor Hellemons waren. Hij studeerde in Rome en was onder de indruk geraakt van de Italiaanse bouwstijl. Vandaag de dag blijft de Kapel een prachtig voorbeeld van historisch religieus erfgoed in Nederland, waar veel mensen nog altijd met bewondering naar kijken.

3d-laserscanning-2d-tekeningen-scan-to-autocad-restauratie-erfgoed-klooster-saint-louis-kapel-oudenbosch3.jpg

Puntenwolk Plafond Koepel Kapel

3d-laserscanning-2d-tekeningen-scan-to-autocad-restauratie-erfgoed-klooster-saint-louis-kapel-oudenbosch5.jpg

Plafondtekening koepel Kapel

Geen accurate tekeningen

Voor de restauratie en verbouwing van de begane grond en het souterrain van de Kapel Saint Louis in Oudenbosch is het essentieel om een nauwkeurig beeld te hebben van de huidige toestand van het interieur. Hiervoor zijn digitale inmetingen nodig om accurate 2D-tekeningen te kunnen maken. Dit biedt de architect de benodigde informatie om plannen te maken voor de restauratie en verbouwing van de kapel.

Vastleggen van religieus erfgoed

Voor een restauratie- en verbouwingsproject van de Kapel Saint Louis in Oudenbosch is ons gevraagd om de begane grond en het souterrain digitaal in te meten met laserscanning en hiervan 2D-tekeningen te leveren. Met de puntenwolk als onderlegger maken we vervolgens 2D-tekeningen in AutoCAD.

Voor dit project maakten we twee plattegronden (een voor de gehele kapelzaal en een voor het souterrain), twee plafondtekeningen (een voor de gehele kapelzaal en een voor het souterrain) en 17 doorsnedetekeningen van de kapelzaal, waar mogelijk gecombineerd met het souterrain.

Met behulp van de 2D-tekeningen in AutoCAD kan de architect onder andere de indeling van de ruimtes, afmetingen en details van de plafonds en muren bekijken en analyseren. Zo kan er vervolgens een gedetailleerd plan gemaakt worden voor de restauratie en verbouwing van de kapelzaal en het souterrain.

3d-laserscanning-2d-tekeningen-scan-to-autocad-restauratie-erfgoed-klooster-saint-louis-kapel-oudenbosch2.jpg

Puntenwolk Kapel Saint Louis

Diensten

Diensten tijdens deze case

 

Tijdens deze case hebben wij gebruik gemaakt van laserscanning en 2D-tekeningen om de Kapel van Instituut Saint Louis in Oudenbosch in kaart te brengen, ten behoeve van restauratie- en verbouwingsplannen voor de begane grond en het souterrain.

Gerelateerde cases

Een aantal van onze
andere cases