Wat is Scan to BIM?

Scan to BIM is een proces waarbij een bestaand gebouw of object wordt ingescand met behulp van een 3D-laserscanner, om vervolgens deze data om te zetten naar een BIM-model (Building Information Modeling). Dit proces maakt het mogelijk om een nauwkeurig en gedetailleerd digitaal model te creëren van een bestaand gebouw of object, dat als basis kan dienen voor het ontwerpen van aanpassingen of renovaties. Het BIM-model kan vervolgens worden gebruikt om de efficiëntie en nauwkeurigheid van het ontwerpproces te verhogen, evenals het beheer en onderhoud van het gebouw gedurende de levenscyclus.

Onze accurate scan to bim 3D modellen vormen een betrouwbaar uitgangspunt voor jouw transformatie-, renovatie- of retrofit project. We maken modellen van alle mogelijke objecten: van gebouwen tot bruggen, van sluizen en tunnels tot machinekamers van schepen en productielijnen in de industrie. Van ieder object maken we een exacte digitale copy.

Wij zijn partner van de BIM Basis Infra, onze 3D modellen worden gemaakt conform deze standaard afspraken.

Onze 3D modellen van gebouwen worden gemodelleerd conform de BIM Basis ILS

 

Toepassingen van Scan to BIM

Een belangrijke toepassing van Scan to BIM is het creëren van een as-built model. Dit model biedt een nauwkeurige weergave van de huidige situatie van een gebouw of constructie. Dit is met name handig bij renovatie- of verbouwprojecten, waarbij het belangrijk is om te weten wat de exacte afmetingen en kenmerken van een bestaande constructie zijn.

Een ander voordeel van Scan to BIM is dat het kan worden gebruikt voor clash-detectie. Dit houdt in dat het 3D-model kan worden gebruikt om te controleren of verschillende bouwelementen niet met elkaar in conflict zijn. Dit kan helpen om problemen tijdens de bouw te voorkomen en kan bijdragen aan een efficiënter bouwproces.

Daarnaast kan Scan to BIM worden gebruikt voor het maken van gedetailleerde bouwkundige tekeningen en voor het visualiseren van bouwprojecten. Dit kan helpen bij het overtuigen van klanten en stakeholders en kan bijdragen aan een beter begrip van het bouwproces.

 

Software gebruikt voor Scan to BIM

Scan to BIM is het proces waarbij een 3D-model van een bestaand gebouw of infrastructuur wordt gemaakt op basis van 3D-scans. Wij gebruiken specifieke software om de puntenwolken te verwerken en engineering software om de 3D-modellen te maken. We leveren het model in het gewenste formaat, meestal in Revit (rvt), Autocad (dwg), Archicad, Inventor, Solidworks, Sketchup, of de game engines Unity en Unreal. Als standaard uitwisselingsformaat voor 3D BIM-modellen bieden we ook het ifc-formaat aan. Onze ervaren technici zorgen ervoor dat het gescande model nauwkeurig wordt omgezet in een BIM-model dat geschikt is voor verdere verwerking in het ontwerpproces. Met onze scan to BIM dienstverlening kunnen we jouw project een vliegende start geven!

scan-to-bim-scan-2-bim-3d-modelleren-as-is
Scan-to-bim-scan-2-bim-3d-modelleren-leap3d.jpg

Scan to BIM - wat is BIM?

BIM staat voor Building Information Model of Bouw Informatie Model en geeft een virtueel 3D-beeld van de geometrische vormen van het object in ieder gewenst detail niveau en de achterliggende informatie. Een BIM model wordt gebruikt tijdens het virtueel bouwen waarbij je ervoor zorgt dat alle relevante informatie van het object gedurende de hele levenscyclus wordt opgeslagen, gebruikt, beheerd en ondersteund.

Alle partijen die bij het project betrokken zijn gebruiken op deze manier dezelfde actuele en continue beschikbare informatie en kunnen zien van elkaar wat er gebeurt, zodat de kans op fouten vanwege incorrecte informatie wordt geminimaliseerd.

Wij ontzorgen je in dit proces door op basis van laserscanning, het zogenaamde Scan to BIM, aanleveren van een nauwkeurig en accuraat geometrisch correct as-built model in ieder gewenst en vooraf afgestemd detailniveau. De as-built BIM modellen zijn in Revit getekend conform de RVB BIM norm, BIM Basis ILS en/of DRS (NLRS), en voorzien van NL/Sfb codering.

Naast het 3d modelleren op basis van puntenwolken maken we indien gewenst ook 3d modellen op basis van bestaande 2d tekeningen

Lees ook ons artikel: Aan de slag met BIM? Dit moet je weten!

 

 

diensten

aanvullende diensten Scan to BIM

 

Cases

3D inmeten en 3D modelleren van 75 Jumbo vestigingen ten behoeve van herinrichting

Als retail bouw experts hebben wij 75 Jumbo winkelpanden ingemeten en 3D gemodelleerd ter ondersteuning van hun renovatie- en herinrichtingsprojecten. Door nauwkeurige metingen en gedetailleerde modellen te leveren, hebben wij bijgedragen aan het succesvolle verloop van deze projecten. Onze expertise op het gebied van 3D-inmetingen en -modellering stelt ons in staat om op maat gemaakte oplossingen te bieden die aan de specifieke behoeften van onze klanten voldoen.

Lees meer
Scan-to-bim-retail-groothandel-winkel-laserscanning-jumbo

Cases

3D inmeten en 3D modelleren van een appartementencomplex ten behoeve van een duurzaamheidsproject

Voor onze klant, Voor de VVE, hebben wij het 3D inmeten en 3D modelleren uitgevoerd van de buitenkant en gemeenschappelijke ruimtes van een appartementencomplex in Maassluis, ten behoeve van een duurzaamheidsproject.

Lees meer
3D-inmeten-en-3D-modelleren-van-de-Appartementencomplex-in-Maassluis-in-opdracht-van-Voor-de-VVE-door-Leap3d

Cases

3d model glijbanen tikibad duinrell wassenaar

3D inmeten van de bestaande glijbanen van het Tikibad Duinrell Wassenaar ten behoeve van een nieuw ontwerp

Lees meer
19148_Tikibad Duinrell_laserscanning_01 grijs.JPG