“Voor de toekomstige transformatie van de Schiecentrale is een goed 3d-model essentieel”

 

Eind 2018 werd driekwart van de iconische Schiecentrale, een multifunctioneel en deels monumentaal verzamelgebouw in Rotterdam, eigendom van Dudok Real Estate. Met het oog op het onderhoud en de mogelijke toekomstige doorontwikkeling, schakelde de vastgoedbelegger en -ontwikkelaar Leap3d in om een 3d-model van het complex te maken. Chris Gmelig Meijling, Senior Projectontwikkelaar bij Dudok vertelt: “We zijn erg tevreden over zowel de samenwerking met Leap3d als het resultaat. Op dit model kunnen we straks letterlijk bouwen.”

 

Dudok Real Estate is een vastgoedontwikkelaar en belegger met kantoren in Dordrecht en in Rotterdam – in de Schiecentrale waar dit artikel over gaat. Het bedrijf richt zich op de focusgebieden projectontwikkeling, logistiek, commercieel en monumentaal vastgoed, op objecten met een krachtige uitstraling op strategisch kansrijke locaties. De Rotterdamse Schiecentrale, een voormalige elektriciteitscentrale, is zo’n bijzondere plek. De Schiecentrale is gebouwd in 1904 en was de eerste elektriciteitsfabriek van Rotterdam. Door de jaren heen is het uitgebouwd tot een uniek multifunctioneel gebouw voor wonen, werken, parkeren, overnachting, events en food, verdeeld over uit zeven bouwdelen.

Chris Gmelig Meijling vertelt: “We zijn eigenaar van het commerciële deel van de Schiecentrale – de kantoren, bedrijfsruimtes, het hotel en restaurant Trattoria Sophia. De Schiecentrale is een prachtig complex, maar kent ook veel uitdagingen. Door de jaren heen is er veel bijgebouwd en verbouwd. Hierdoor hebben we te maken met verschillende bouwperiodes, -ontwerpen en -plannen én tekeningen die oud of verouderd zijn of zelfs helemaal ontbreken. Zowel voor het onderhoud als de toekomstige doorontwikkeling zijn goede, kloppende tekeningen essentieel. Vandaar dat we ervoor kozen om een 3d-model te laten maken.”

laserscannen-3dmodel-schiecentrale-rotterdam-dudok-kantoor.png

Het 3d model van het Monumentaal hoofdgebouw Schiecentrale Rotterdam

laserscannen-3dmodel-schiecentrale-rotterdam-dudok.jpg

3d model van de kantine Schiecentrale Rotterdam

Prettige samenwerking

Na een eerdere positieve ervaring bij een ander project in Rotterdam, vroeg Dudok Real Estate Leap3d om een aanbieding te maken voor het in 3d inmeten van de Schiecentrale en het maken van een 3d-model. Chris: “Er vond een gedegen inspectie van te voren plaats, we ontvingen een duidelijke offerte en de prijs was concurrerend. De keuze voor Leap3d was dan ook gemakkelijk gemaakt. Ook over de daadwerkelijke uitvoering van het project zijn we te spreken. Het inmeten verliep vlekkeloos, waarna de metingen verwerkt werden tot een BIM. Om ervoor te zorgen dat de architect en onze partners hier straks ook daadwerkelijk mee uit de voeten kunnen, stemde Leap3D het model af met deze partijen. Zo weten we zeker dat alle benodigde informatie straks uitleesbaar en uitwisselbaar is. Na wat laatste finetuning, werd het model opgeleverd.”

 

Verschillende toepassingen

Dudok Real Estate gebruikt het 3d-model voor verschillende doeleinden. “We gebruiken het voor assetmanagement, om onderhoud aan het gebouw goed en efficiënt te kunnen uitvoeren, maar ook bij onze verdere plannen voor ons eigendom binnen de Schiecentrale voor de langere termijn. We willen kleine delen van ons eigendom de komende jaren functioneel optimaliseren, anders indelen of mogelijk ook transformeren. Zoals gezegd bestaat het complex uit verschillende gebouwdelen uit verschillende bouwtijden, waardoor je bijvoorbeeld te maken hebt met hoogteverschillen tussen naastgelegen gebouwen. Deze kun je in het 3d-model goed zien, maar je ziet bijvoorbeeld ook waar constructieve delen in het zicht zich bevinden. Het 3d-model vormt een perfecte onderlegger voor de architect en adviseurs. Dit gaat veel verrassingen en onnodige fouten voorkomen. We zijn erg tevreden over de samenwerking met 3d en over het eindresultaat: het model.”

Diensten

Diensten tijdens deze case

Gerelateerde cases

Een aantal van onze
andere cases