Je hebt onze checkerboard gezien!

Je hebt onze zwart-wit geblokte checkerboard target zien hangen en je bent benieuwd wat dit precies is of wie deze checkerboard heeft opgehangen. Wie de checkerboard heeft opgehangen dat is nu duidelijk. Dat is een van de laserscan operators van Leap3D geweest. Maar waarom hebben we dit eigenlijk gedaan?

 

Waarom hangt hier een checkerboard?

Hier hangt een checkerboard target omdat we recent met behulp van laserscanning dit project hebben ingemeten. Met laserscanning maken we vanaf verschillende posities een scan van miljoenen puntjes. Deze scans dienen vervolgens te worden geregistreerd tot een complete puntenwolk. Om dit proces te vergemakkelijken kunnen we checkerboard registration targets gebruiken

 

Wat is een checkerboard registration target?

Een checkerboard registration target is een patroon van vierkantjes dat wordt gebruikt om te helpen bij de uitlijning van gegevens die door verschillende sensoren zijn verzameld. In de context van laserscanning wordt dit doel vaak gebruikt om scans van verschillende posities in één puntenwolk te registreren.

De voordelen van het gebruik van een checkerboard registration target zijn:

  • Het helpt om de registratie te controleren, omdat het een duidelijk voorwerp is met verschillende kleuren.
  • Het maakt het mogelijk om afwijkingen in de registratie te corrigeren, omdat het een doelwit is met een vaste vorm en afmetingen.

Checkerboard niet verwijderen!

Het is erg belangrijk dat de checkerboard op exact dezelfde positie blijft hangen en niet verwijderd wordt zonder dat wij ervan weten. Het kan voorkomen dat we nog een keer terugkomen voor een nieuwe meting. Dan is het van belang dat de checkerboard target precies op de juist postie is blijven hangen zodat we weten waar de scan is gemaakt en we de extra scans die we hebben gemaakt goed kunnen registreren aan de bestaande puntenwolk

 

Checkerboard-registration-target-laserscanning-leap3d.jpg