Klant aan het woord: Codex Architectuurstudio

“Het team levert goed resultaat en is prettig om mee te werken”

 

Codex Architectuurstudio is een architectuurstudio met een team van enthousiaste architecten en bouwkundigen uit Groningen. Met meer dan 25 jaar ervaring in de architectuur en bouwwereld buigen zij zich onder andere over herbestemmingen van relatief oude panden, waaronder ook Rijksmonumenten. Leap3d ondersteunt hierbij door het maken van laserscans van deze gebouwen. Bouwkundig projectleider Dennis Meter vertelt over de samenwerking.

 

Dennis: “Bij de herbestemming van relatief oude panden lopen we er tegenaan dat deze vaak niet 100 procent kloppen met de bouwtekeningen. Ze zijn niet goed vanaf de tekening gebouwd, waarbij er in de praktijk oplossingen voor problemen zijn bedacht. Het resultaat hiervan zijn bijvoorbeeld scheve wanden of wanden die niet recht boven elkaar staan. Een pointcloud biedt in dit geval uitkomst. Deze laserscans vormen een exacte kopie van het gebouw en maken het mogelijk om op plaatsen te kijken die anders niet goed zichtbaar zijn. Door vooraf een pointcloud van een pand te laten maken, weten we precies hoe dit in elkaar zit en kunnen we onze opdrachtgever vervolgens de garantie geven dat onze tekeningen volledig kloppen. Dit bespaart zowel tijd als kosten.”

 

laserscanning-monumentaal-gebouw-codex-leap3d-groningen.jpg
laserscanning-monumentaal-gebouw-codex-leap3d-groningen-3d-inmeten.jpg

Laserscannen van monumentale panden voor Architectuurstudio Codex in Groningen

Precies maatvoering en oppervlakte berekenen

 

Op basis van de pointcloud kan Codex Architectuurstudio goede tekeningen en een kloppend 3d-model maken. Dennis: “Wij gebruiken de scans onder meer voor maatvoering. Wanneer we een pointcloud hebben kunnen we in theorie op elke gewenste centimeter van het gebouw een maatlijn zetten. Dit is bovendien veel preciezer dan wanneer je zelf een inmeting doet. Vooral de verdraaiing van wanden is voor ons van belang. Deze is in de praktijk heel slecht meetbaar, maar een pointcloud laat dit precies zien. Dat is voor ons misschien wel het grootste voordeel. Ook kun je met een pointcloud correct het oppervlak van een ruimte berekenen. In Groningen moet een appartement minimaal 50 vierkante meter groot zijn. Met behulp van een pointcloud voorkom je dat je in de praktijk op een ander oppervlakte uitkomt dan op de tekeningen.”

 

Snel schakelen, goed resultaat

 

“Na een geslaagde eerste samenwerking schakelen we Leap3d inmiddels vaker in als het gaat om het scannen van panden”, vervolgt Dennis. “Het team levert niet alleen een goed resultaat, maar is ook heel prettig om mee te werken. De samenwerking is laagdrempelig. Wanneer ik iemand nodig heb, kan ik hem of haar gewoon bereiken op zijn of haar 06-nummer. Leap3d kan bovendien snel schakelen. Wanneer ik een offerte aanvraag, ontvang ik die binnen een paar dagen en kan Leap3d ook binnen een paar weken de scans uitvoeren. Dat is heel fijn, zeker in deze tijd waarin iedereen heel snel wil maar niet iedereen snel kan. Het daadwerkelijke scannen wordt heel professioneel uitgevoerd. Wij geven de medewerkers een rondleiding in het pand, waarna zij zelfstandig aan de slag gaan. Wij hoeven niet bij het scannen aanwezig te zijn: Leap3d handelt alles keurig af met de beheerder van het gebouw. Deze manier van werken bevalt heel goed. We zijn dan ook erg tevreden over de samenwerking.”