3d inmeten beatrixsluis

Nederlands grootste monumentale binnenvaartsluis, de Prinses Beatrixsluis, wordt na 77 jaar uitgebreid. Vanwege de toename van grote schepen die de sluis passeren, wordt een derde kolk aangelegd en wordt het Lekkanaal ter hoogte van Nieuwegein verbreed. Als de werkzaamheden gereed zijn, behoren lange wachttijden tot het verleden. Schepen kunnen dan gebruik maken van drie in plaats van twee sluiskolken.

Wij hebben het gehele sluizencomplex, het interieur van de gebouwen, de machines in de heftorens en de sluisdeuren ingemeten in 3D, met behulp van laserscanning. Onze opdrachtgever heeft de gegevens gebruikt om een 3D model te maken van de as-built situatie. Op die manier is een betrouwbaar 3D BIM model beschikbaar gekomen als basis voor de renovatie. De gegevens worden gebruikt om het bouwproces in detail voor te bereiden, het risico op faalkosten is aanzienlijk verlaagd en er wordt een accuraat as-built dossier opgebouwd. 

Beatrixsluis_Puntenwolk03 620 365.jpg
Beatrixsluis_Machine - kopie.jpg

de heftorens en de machines in 3d

De meting is vastgelegd in RD/NAP. De posities van de machines in de heftorens zijn daarmee ook vastgelegd in het lokale coördinatenstelsel van Nederland. Hier zie je een detail van de machines in 3D.

 

diensten

diensten tijdens deze case

gerelateerde cases

een aantal van onze
andere cases