3d laserscanning

Wat is 3d laserscanning?

3d laserscanning is een technologie voor het 3d inmeten van objecten en oppervlaktes. Dit kan een gebouw zijn, een complexe installatie in de industrie, een civiele constructie, een machinekamer van een schip of een complete projectlocatie. In tegenstelling tot de traditionele meetmethodes wordt het gekenmerkt door hoge details, snelheid en nauwkeurigheid van de metingen, mits op een juiste manier uitgevoerd.

Een 3d laserscanner is een apparaat wat met hoge snelheid laserpulsen uitstuurt onder een veranderende hoek. Van iedere puls wordt vervolgens de afstand berekend tussen de scanner en alles wat in de omgeving zichtbaar is. Elk punt dat gescand wordt zal naar een punt omgezet worden met bepaalde x-, y-, z- en reflectiewaarde of intensiteit. Het resultaat is een puntenwolk of pointcloud met miljoenen punten.

Onze ervaren scanoperators weten precies waarop gelet moet worden tijdens het 3d laserscannen en hiermee garanderen we onze kwaliteit en zorgen we ervoor dat het object volledig en in detail in beeld wordt gebracht vanuit alle mogelijke posities.

Na het scannen worden de scans die vanuit iedere positie zijn gemaakt geregistreerd tot een complete puntenwolk of pointcloud. Dit noemen we het registreren. Hiermee maken we een exacte digitale copy van alle zichtbare oppervlaktes van een object.

De puntenwolk zelf geeft waardevolle informatie als digitale copy waarin kan worden gemeten. Vaak dient een puntenwolk voor ons als een tussenstap voor het creëren van accurate as-built 3D modellen en 2D tekeningen, soms leveren we de puntenwolk aan onze klant die er zelfstandig mee aan de slag gaat.

Wij werken conform de Basis ILS Puntenwolk.

 

 

 

3D-laserscanning-3D-modellering-pointcloud-civiele-constructies-leap3d
3d-laserscanning-met-riegl-laserscanner.jpg

Wat zijn de voordelen van 3d laserscanning?

Ten opzichte van de traditionele meetmethodes kent het 3D inmeten middels laserscanning vele voordelen voor jouw project.

 1. Het elimineren van meetfouten: metingen met een laserscanner zijn nauwkeurig, deze resultaten kunnen niet behaald worden met de traditionele methodes.
 2. Complexe vormen: alle metingen worden in 3D gemaakt zodat ook complexe vormen eenvoudig worden vastgelegd
 3. Tijd reducerend: naast het snel kunnen inmeten met de scan apparatuur zal het ook de tijd dat het kost om een 3D model te maken aanzienlijk reduceren.
 4. Faalkost reducerend: inconsistente metingen tijdens traditionele meetmethodes kunnen leiden tot foute berekeningen en beslissingen gedurende de implementatie van het project. Laserscanning maatvoering is consistent.
 5. Eenvoudig te meten op lastige posities: de laserscanners meet het object zonder dat er fysiek contact nodig is met het object. Meten gebeurt van afstand tot zelfs wel 800 meter.
 6. Volledig beeld digitaal beschikbaar op ieder moment: een object wordt eenmalig volledig ingemeten en is hiermee digitaal beschikbaar en 24/7 beschikbaar voor alle belanghebbenden. Hiermee hoef je niet meer terug naar de locatie.
 7. Bieden van inzicht: een puntenwolk geeft inzicht en biedt een goede visuele ondersteuning van het object en de omgeving.
 8. Combinatie van een nieuw model met de omgeving: het nieuwe model kan worden gepositioneerd in de puntenwolk voor onder meer visualisatie doeleinden en diverse analyses.

Lees ook ons blog over de 15 voordelen van laserscanning

De toepassingen van 3d laserscanning

Er zijn verschillende toepassingen te bedenken voor het gebruik van 3d laserscanning in diverse branches. Zo brengt leap3d de werkelijke situatie van complexe gebouwenciviele waterbouwkundige constructies, complexe vormen in industriële omgevingen, machine kamers van schepen en grote terreinen tot op de millimeter nauwkeurig in beeld.

 • Bouw: we gebruiken 3d laserscanning om gebouwen in te meten ten behoeve van transformatie-, renovatie en restauratie projecten
 • Civiel / Infra: laserscanning wordt gebruikt voor het 3d inmeten van bruggen, sluizen, kademuren en tunnels ten behoeve van renovatie-, inspectie-, onderhoudsprojecten en nieuw ontwerp
 • Industrie: Vanwege de hoeveelheid aan leidingen, installaties en complexe vormen is laserscanning uitermate geschikt voor het 3D inmeten van as-built situatie van industriële omgevingen
 • Maritiem: Laserscanning is een technologie die een flinke groei heeft doorgemaakt in de maritieme industrie voor het snel en accuraat as-built informatie te verzamelen van schepen. De meetgegevens worden gebruikt voor de implementatie van een retrofit project
 • Volumemetingen: Voor de volumebepaling van stocks van bulkgoederen wordt 3d laserscanning ingezet als een betrouwbare methode,
 • Digitaal Terrein Model: Het vastleggen van de huidige situatie van een terrein ter voorbereiding van een project
 • Archeologie: Het vastleggen van de bestaande situatie op archeologische sites ten behoeve van documentatie en onderzoek.
 • Telecom & Utility: Met laserscanning brengen wij snel én nauwkeurig een telecommast of elektriciteitsmast volledig 3D in beeld, daar waar een grote mate van nauwkeurigheid en detail is vereist. 
 • Agrocultuur: Het digitaal inzichtelijk brengen van bomen wordt gebruikt bij boomonderzoek tijdens inspectie en onderhoud met behulp van laserscanning

 

 

toepassingen-3dlaserscanning-met-laserscanner.JPG
3d-laserscanners-leap3d-Riegl-FARO-Stationaire-scanners.JPG

Onze 3d laserscanners

Ieder project kent eigen specifieke omstandigheden en iedere omstandigheid kan vragen om inzet van een specifieke scanner. Het is van groot belang dat de scanner wordt bediend door experts die zowel de techniek van het scannen beheersen, als het positioneren van de laserscanner én het vakgebied waarvoor wordt gescand. De vele instellingen op zowel de scanners als in de registratiesoftware vragen om kennis van zaken.

Afhankelijk van het object en de locatie en het beoogde doel zullen we een specifieke scanner inzetten. We kijken dan of het noodzakelijk is om binnen te scannen of dat kleine ruimtes in beeld dienen te worden gebracht. Is het object groot van omvang, dan hebben we scanners die we met name buiten gebruiken met een bereik van 800 meter.

In sommige gevallen is het van belang te weten waar in de wereld een gescand object is gesitueerd. Het plaatsen van een puntenwolk op de juiste locatie op de wereldbol heet georefereren. Het landelijke stelsel in Nederland heet RD/NAP. De X en Y coördinaten zijn dan gerelateerd aan het Rijks Driehoekstelsel (RD) en de hoogte (Z coördinaat) aan het Normaal Amsterdams Peil (NAP). Om dit mogelijk te maken hebben we scanners die zijn uitgerust met een GPS-RTK.

Of het noodzakelijk is om HDR foto's te leveren dan scannen we met een scanner die is uitgerust met een hoge kwaliteit fotocamera. Ook lastige locaties zijn geen probleem voor ons, want we bedachten speciale bevestigingsmiddelen voor moeilijke bereikbare plekken

Scannen we in de industrie, chemische industrie, mijnen en andere explosie gevaarlijke gebieden, dan gebruiken we een laserscanner met een ATEX certificaat

 

Starten met laserscanning?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen op het gebied van 3D laserscanning en 3D modelleren, schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief. Periodiek sturen we je de nieuwste inzichten en toepassingen van laserscanning.

Download ons stappenplan

Wil je een start maken met laserscanning? In ons stappenplan geven we aan waaraan je moet denken om laserscanning succesvol toe te passen in jouw project

starten-met-laserscanning-stappenplan-leap3d.jpg

Laserscan & Go

Onze stationaire laserscanners kunnen worden gemonteerd op onze bedrijfswagens. Hiermee kunnen we snel een groot gebied met laserscanning inscannen volgens het laserscan & go principe.

 • Hiermee scannen we snel een groot gebied in met een stationaire laserscanner.
 • In vergelijking met een mobiel systeem geeft een stationaire laserscanner nauwkeurigere scandata.
 • We kunnen met ons systeem tot op 6 meter hoog ruim 800 meter ver scannen. Dit biedt vele mogelijkheden voor nauwkeurige meetgegevens op hoogte.
 • We gebruiken dit systeem ook daar waar het vanwege regulering of veiligheid niet mogelijk is om met drones in te vliegen. We hebben geen vergunningen nodig om met onze auto op locatie in te meten
 • In vergelijking met inmeting met drones en fotogrammetrie hebben we met laserscanning meteen snel accurate en nauwkeurige scandata tot onze beschikking.

Interesse in de mogelijkheden? Neem contact op met ons.

Laserscan-and-go-3d-inmeten-op-hoogte.jpg

diensten

3d laserscanning aanvullende diensten

 

Naast 3d laserscanningen bieden we nog enkele aanvullende diensten aan op onze laserscanning dienst.

We verzorgen laserscanning in de bouw

Cases

3D inmeten van 450 bruggen in Amsterdam met laserscanning

Door het 3D inmeten van 450 van de 850 bruggen in Amsterdam, hebben we gezorgd voor een visuele weergave tijdens inspecties, waardoor inspectietekeningen overbodig zijn geworden

Lees meer
3D-inmeten-en-3d-modelleren-op-basis-van-laserscanning-van-bruggen--door-Leap3D

Cases

3D inmeten en 3D modelleren van de Erasmusbrug in Rotterdam

De Erasmusbrug, een iconisch onderdeel van de Rotterdamse skyline, is met behulp van laserscan-technologie ingemeten en gemodelleerd in 3D. Naast de nauwkeurige 3D modellen zijn er ook realistische 3D visuals van de brug gecreëerd. Deze brug, die in 1996 werd geopend en sindsdien niet meer weg te denken is uit het stadsbeeld van Rotterdam, heeft een rijke geschiedenis en wordt door velen beschouwd als een technisch hoogstandje

Lees meer
3d-laserscanning-civiel-infra-leap3d.JPG

Cases

3D inmeten en 3D modelleren van de Haringvlietbrug

Voor de vervanging van het beweegbare gedeelte van de Haringvlietbrug hebben wij het brugdeel ingemeten in 3D en gemodelleerd om gedetailleerde en nauwkeurige informatie te leveren voor de planning en uitvoering van het project. Door onze expertise in 3D-inmetingen en -modellering toe te passen, hebben wij bijgedragen aan het succesvolle verloop van dit project.

Lees meer
3d-laserscanning-multibeam-haringvlietbrug-leap3d.jpg