Wat is 3D modelleren?

3D modelleren in de bouw is het creëren van een digitaal model van een bouwproject in drie dimensies, waarbij alle relevante informatie zoals afmetingen, materialen en structurele eigenschappen worden vastgelegd. Dit digitale model kan worden gebruikt voor ontwerp, visualisatie en simulatie van de constructie en kan dienen als basis voor de bouwplannen en -tekeningen. Het 3D-model wordt ook gebruikt voor coördinatie tussen de verschillende bouwpartijen, zoals architecten, constructeurs en aannemers, waardoor de bouwprocessen efficiënter verlopen en fouten worden geminimaliseerd.

Wij zijn een bedrijf dat 3D-modellen maakt op basis van laserscanning. Met behulp van geavanceerde 3D-scantechnologie wordt een bestaande ruimte of object ingescand en vastgelegd als puntenwolk. Onze bouwkundig opgeleide modelleurs zetten deze puntenwolk om in een nauwkeurig 3D-model dat gebruikt kan worden voor verschillende doeleinden, zoals het ontwerpen en visualiseren van bouw- of productiemodellen, het detecteren van afwijkingen en vervormingen in bestaande constructies en het maken van as-built documentatie. Door gebruik te maken van 3D-modellen van Leap3D, kunnen bouwprojecten beter worden gepland, gevisualiseerd en beheerd, wat resulteert in een snellere en efficiëntere bouwproces.

Wij zijn partner van de BIM Basis Infra. In de BIM Basis Infra zijn basisafspraken gemaakt over hoe de digitale informatie in de infra gestructureerd en eenduidig uitgewisseld kan worden

 

 

scan-to-bim-scan-2-bim-3d-modelleren-as-is
Leap3D-3d-modelleren-bestaande-situatie-door-laserscanninng.JPG

Mogelijkheden 3D modelleren

Wij brengen de werkelijke situatie van  gebouwenciviele waterbouwkundige constructies, complexe vormen in industriële omgevingen, machine kamers van schepen en grote terreinen, tot op de millimeter nauwkeurig in beeld. Dit doen we met verschillende methodes, zoals 3D inmeten met behulp van laserscanning en fotogrammetrie, we meten vanuit de lucht met een drone of onder water met behulp van multibeam peilingen.

Op basis van de ingemeten scandata maken we met onze eigen bouwkundig opgeleide modelleurs fit for purpose 3D BIM modellen voor jouw project. Mochten constructie tekeningen ontbreken dan zorgen wij ervoor dat we 2D tekeningen maken op basis van laserscanning.

Om een IFC te maken van een puntenwolk is het niet altijd nodig om elk detail in jouw project te modelleren. In gevallen waarin je uitbreidingen, renovaties of opbouwwerkzaamheden uitvoert, kan een geometrisch nauwkeurig volume vaak voldoende zijn voor het ontwerp. In deze situaties kunnen wij gespecialiseerde software gebruiken om de puntenwolkbestanden om te zetten in mesh-bestanden. Een mesh wordt gemaakt door de punten van een puntenwolk met lijnen te verbinden tot een driehoeksmodel. Met deze gedetailleerde weergave van de geometrie van jouw project kunt je beginnen met het ontwerpen op basis daarvan en nauwkeuriger plannen en modellen maken voor de bouw.

Naast het 3D modelleren op basis van puntenwolken maken we indien gewenst ook 3D modellen op basis van bestaande 2D tekeningen

 

 

3D modelleren gebouw

Bij het bouwen, construeren, verbouwen en onderhouden van gebouwen is nauwkeurige en betrouwbare informatie over de huidige staat van het gebouw essentieel. Vaak zijn er geen tekeningen of 3D modellen beschikbaar om deze informatie te verstrekken. Soms is het onduidelijk of de bestaande informatie juist is of niet. Om plannen te ontwikkelen voor toekomstige bouwprojecten is het noodzakelijk een goed inzicht te hebben in de bestaande toestand van het gebouw. Dit kan worden bereikt door het gebouw in 3D ingemeten met behulp van laserscanning.

Onze bouwkundigen zijn bedreven in het maken van 3D modellen van puntenwolken van gebouwen. Wij hebben uitgebreide ervaring met het in kaart brengen en modelleren van gebouwenkerkenstations, historische monumenten, winkels, groothandel en detailhandel panden. Met onze expertise en technologie kunnen wij je helpen snel inzicht te krijgen in de huidige situatie, zodat je weloverwogen beslissingen kunt nemen in het project.

 

laserscannen-3dmodel-schiecentrale-rotterdam-dudok-kantoor.png
Digitaal-Terrein-model-dtm-laserscanning-3d.jpg

3D modelleren van een terrein?

We creëren 3D-modellen van terreinen door middel van een digitaal terreinmodel (DTM). Dit model geeft een gedetailleerde weergave van de huidige situatie van het terrein, waarbij het mogelijk is om berekeningen uit te voeren voor hoogte, volume en inhoud. Een nauwkeurig DTM is van belang om nieuwe ontwerpen naadloos te integreren in de bestaande omgeving en om de benodigde hoeveelheden grond voor bijvoorbeeld het afgraven of aanbrengen van materiaal te bepalen.

 

Diensten

leap3d creating insights.

 

Leap3D biedt een breed scala aan 3D modelleerdiensten, waaronder Scan-to-BIM, Scan-to-AutoCAD, Scan-to-3D mesh en DTM. Met behulp van de nieuwste 3D-scantechnologieën maken we nauwkeurige 3D-modellen van gebouwen, terreinen en objecten, die kunnen worden gebruikt voor diverse toepassingen in de bouw- en ontwerpindustrieën

Starten met laserscanning?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen op het gebied van 3D laserscanning en 3D modelleren, schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief. Periodiek sturen we je de nieuwste inzichten en toepassingen van laserscanning.

Download ons stappenplan

Wil je een start maken met laserscanning? In ons stappenplan geven we aan waaraan je moet denken om laserscanning succesvol toe te passen in jouw project

starten-met-laserscanning-stappenplan-leap3d.jpg