3D scanning

Wat is een puntenwolk?

Een puntenwolk is een verzameling van digitale punten in een 3D omgeving dat wordt gemaakt door middel van 3D-scanning. Het bestaat uit een enorme hoeveelheid individuele punten die op nauwkeurige wijze in de ruimte zijn vastgelegd met behulp van laser scanners of andere meetinstrumenten. Deze punten bevatten informatie over de afstand tot het object en de locatie in de ruimte, wat resulteert in een zeer gedetailleerde digitale weergave van het object. Puntenwolken worden vaak gebruikt als basis voor het maken van 3D-modellen en tekeningen, en kunnen in verschillende sectoren worden toegepast, zoals architectuur, engineering, productie en archeologie.

 

Hoe maak je een puntenwolk?

Een puntenwolk wordt gemaakt door gebruik te maken van een 3D-scanner. De scanner zendt een lichtbundel uit die op het object valt en weerkaatst terug naar de scanner. Hierdoor wordt er een nauwkeurige 3D-meting gemaakt van het object en wordt de positie van miljoenen punten vastgelegd. Deze metingen worden vervolgens gecombineerd en geregistreerd tot een puntenwolk. Het proces van het maken van een puntenwolk kan variëren afhankelijk van het type scanner dat wordt gebruikt, de grootte van het object en de gewenste nauwkeurigheid. Na het registreren van de scans tot een puntenwolk kan deze verder worden verwerkt en gebruikt voor verschillende toepassingen in bijvoorbeeld de bouw-, ontwerp-, en productie-industrie.

 

 

3D-laserscanning-3D-modellering-pointcloud-civiele-constructies-leap3d
3d-laserscanning-met-riegl-laserscanner.jpg

Registreren van scans tot een puntenwolk

Het registreren van scans tot een puntenwolk is het proces van het samenvoegen van afzonderlijke scans tot één geheel. Dit gebeurt door overlappende delen van verschillende scans met elkaar te vergelijken en te matchen. Vervolgens worden de gegevenspunten van deze scans samengevoegd tot één gecoördineerd geheel. Het proces vereist nauwkeurige metingen en geavanceerde software om de gegevenspunten op de juiste manier te combineren. Het resultaat is een gedetailleerde en nauwkeurige weergave van het gescande object of de omgeving, die kan worden gebruikt voor diverse toepassingen, zoals ontwerp, modellering en inspectie.

De voordelen van werken met puntenwolken in 3D-ontwerp en -modellering

Het werken met puntenwolken in 3D-ontwerp en -modellering heeft verschillende voordelen. Ten eerste bieden puntenwolken een hoge mate van nauwkeurigheid en detail in vergelijking met traditionele meetmethoden. Dit kan leiden tot efficiëntere en nauwkeurigere ontwerpen en modellen. Bovendien kan het gebruik van puntenwolken het aantal herhaalde metingen en handmatige controles verminderen, wat tijd en geld bespaart.

Een ander voordeel van werken met puntenwolken is dat het de mogelijkheid biedt om 3D-modellen te maken van bestaande objecten of omgevingen die anders moeilijk of onmogelijk te meten zijn. Dit kan nuttig zijn bij bijvoorbeeld renovatieprojecten waarbij het belangrijk is om bestaande structuren en ruimtes nauwkeurig te reproduceren.

 

Starten met laserscanning?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen op het gebied van 3D laserscanning en 3D modelleren, schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief. Periodiek sturen we je de nieuwste inzichten en toepassingen van laserscanning.

Download ons stappenplan

Wil je een start maken met laserscanning? In ons stappenplan geven we aan waaraan je moet denken om laserscanning succesvol toe te passen in jouw project

starten-met-laserscanning-stappenplan-leap3d.jpg

diensten

Puntenwolk aanvullende diensten

 

Na het maken van een puntenwolk kunnen verschillende aanvullende diensten worden aangeboden om de data verder te verwerken en te gebruiken. Bij Scan2BIM wordt de puntenwolk gebruikt om een 3D BIM-model te creëren voor gebruik in de bouw- en constructie-industrie. Met Scan to 3D mesh worden de punten in de wolk omgezet in een 3D-mesh, wat handig kan zijn voor animatie- en game-ontwikkeling. Bij Scan to AutoCAD worden de punten gebruikt om tekeningen te maken die kunnen worden gebruikt voor constructie of engineering. Deze aanvullende diensten kunnen worden aangepast aan de specifieke behoeften van klanten en kunnen helpen om de efficiëntie en nauwkeurigheid van projecten te verbeteren.

Cases

3D inmeten van 450 bruggen in Amsterdam met laserscanning

Door het 3D inmeten van 450 van de 850 bruggen in Amsterdam, hebben we gezorgd voor een visuele weergave tijdens inspecties, waardoor inspectietekeningen overbodig zijn geworden

Lees meer
3D-inmeten-en-3d-modelleren-op-basis-van-laserscanning-van-bruggen--door-Leap3D

Cases

3D inmeten en 3D modelleren van de Erasmusbrug in Rotterdam

De Erasmusbrug, een iconisch onderdeel van de Rotterdamse skyline, is met behulp van laserscan-technologie ingemeten en gemodelleerd in 3D. Naast de nauwkeurige 3D modellen zijn er ook realistische 3D visuals van de brug gecreëerd. Deze brug, die in 1996 werd geopend en sindsdien niet meer weg te denken is uit het stadsbeeld van Rotterdam, heeft een rijke geschiedenis en wordt door velen beschouwd als een technisch hoogstandje

Lees meer
3d-laserscanning-civiel-infra-leap3d.JPG

Cases

3D inmeten en 3D modelleren van de Haringvlietbrug

Voor de vervanging van het beweegbare gedeelte van de Haringvlietbrug hebben wij het brugdeel ingemeten in 3D en gemodelleerd om gedetailleerde en nauwkeurige informatie te leveren voor de planning en uitvoering van het project. Door onze expertise in 3D-inmetingen en -modellering toe te passen, hebben wij bijgedragen aan het succesvolle verloop van dit project.

Lees meer
3d-laserscanning-multibeam-haringvlietbrug-leap3d.jpg