Juraj Pavlica van Flumensys over de samenwerking met Leap3d aan een digital twin voor Havenbedrijf Moerdijk

 

Slimme waterwegen winnen steeds meer terrein. En terecht, een digital twin van een waterweg biedt namelijk veel voordelen. Havenbedrijf Moerdijk onderzoekt op dit moment hoe een digital twin het havenbedrijf zou kunnen helpen om onder meer beter onderhoud te voorspellen en hoe deze er dan uit zou moeten zien. Leap3d werkte mee aan een pilotproject in dit kader, net als Flumensys, een technologische start-up die verschillende stakeholders in de maritieme industrie helpt om hun assets en operaties te digitaliseren. Eigenaar van Flumensys Juraj Pavlica vertelt over het project en de samenwerking.

 

Juraj Pavlica: “Digital twins hebben een grote toegevoegde waarde voor de maritieme industrie. Ze creëren een situationeel bewustzijn, waarbij je actuele data ziet in een 3d-omgeving. Hierdoor kun je onder meer gericht actie ondernemen wanneer er een grenswaarde wordt overschreden, bijvoorbeeld op het gebied van geluidsoverlast of de luchtvervuiling. Wanneer je eenmaal beschikt over modellen en data kun je bovendien voorspellingen gaan doen, bijvoorbeeld voor onderhoud. Een digital twin zorgt daarnaast voor kostenbewustzijn: het model geeft inzicht in waar geld naartoe gaat. Omdat het verschillende systemen combineert, biedt het bovendien één holistisch overzicht van assets en operaties. En wanneer alles eenmaal is verbonden, kun je op basis van de digital twin je businessmodel bouwen.”

 

Samenwerking-flumensys-digital-twin-sensordata-laserscanning.jpg

Laserscanning van Haven Moerdijk vanaf het ponton

digital-twin-met-sensordata-unity-platform-leap3d-flumensys-mvo.jpg

Digital Twin met sensor data van haven Moerdijk in Unity3D

Combinatie van technieken

Samen met Martens en van Oord en Leap3d realiseerde Flumensys in het najaar van 2021 een digital twin voor Havenbedrijf Moerdijk. “Met een combinatie van verschillende technieken slaagden we erin een zeer gedetailleerde weergave van de werkelijkheid te maken”, stelt Juraj. “Martens en van Oord leverde hierbij een drijvende constructie om boven water de fysieke assets te scannen en een boot om de rivierkade rond de haven te scannen door middel van multibeam peilingen. Leap3d bood de benodigde kennis over het scannen van assets boven water. Het bedrijf scande deze assets zowel met statische laserscanners als vanuit de lucht met drones.”

 

“Leap3d combineerde vervolgens de data van de scans onder én boven water tot een 3d-model. De beweegbare brug is hierbij apart gemodelleerd om deze te kunnen animeren en te laten zien in welke positie de brug zich op elk moment bevindt. Vervolgens heeft Flumensys deze 3D-weergave verbonden met de sensoren en gegevens, via een cloud-gebaseerde infrastructuur. Hierdoor kun je de actuele data van sensoren zichtbaar maken in de digital twin, maar ook de positie en beweging van schepen. Als opzet van een digital twin is de puntenwolk omgezet en als 3d-model in een viewer verwerkt door gebruik te maken van het populair Unity3D framework voor real-time 3d-ervaringen. Hierdoor is de digital twin direct beschikbaar voor zowel desktops als mobiele apparaten.”

 

Geslaagde samenwerking

“De samenwerking met Leap3d was heel goed”, vindt Juraj. “De organisatie heeft een zeer diepgaande kennis en veel jaren ervaring, waardoor dit project heel soepel is verlopen. De mensen van Leap3d weten niet alleen hoe ze complexe apparatuur zoals laserscanners moeten bedienen, maar ook hoe ze heel efficiënt en snel modellen kunnen maken die er prachtig uitzien. Dat is iets wat niet veel mensen kunnen. Leapd3 heeft bovendien een groot netwerk en communiceert heel prettig en duidelijk. Samen met Martens en van Oord vormden we een goed team. Het was gaaf om met deze partners te werken en van elkaar te leren.”