3D scan laten maken

Wat is een 3D-scan en hoe werkt het?

Heb je ooit gehoord van de kracht van 3D-scanning? Het is een technologie waarmee objecten en ruimtes zeer nauwkeurig kunnen worden vastgelegd en gevisualiseerd in een 3D-model. Hierbij maken we gebruik van laserscanners of fotografie om een puntenwolk van het object of de ruimte te maken. Deze puntenwolk dient als tussenstap voor het creëren van accurate as-built 3D modellen en 2D tekeningen. We kunnen deze puntenwolk ook aan onze klanten leveren, zodat zij er zelfstandig mee aan de slag kunnen.

Als architect of aannemer kan je met 3D-scans nauwkeurige metingen doen en de ruimte visualiseren zonder fysiek aanwezig te zijn. Dit kan tijd en kosten besparen bij het ontwerpen en plannen van bouwprojecten. Het is dan ook zeer nuttig om gebruik te maken van 3D-scans.  Laat ook een 3D-scan maken voor jouw project en ontdek de voordelen ervan!

 

Toepassingen van 3D-scans

De volgende toepassingen van 3D scans zijn denkbaar

  • 3D-scans laten maken van gebouwen voor architecten en bouwers om nauwkeurige meetgegevens te verkrijgen voor ontwerp en planning.
  • 3D-scans laten maken van archeologische vondsten om ze digitaal te bewaren en te bestuderen zonder de fysieke integriteit van het object te schaden.
  • 3D-scans laten maken van landschappen en topografie om nauwkeurige hoogtemetingen en volumeberekeningen te krijgen voor bijvoorbeeld civiele projecten of bouwprojecten.
  • Door het maken van 3D scans kunnen in de procesindustrie nieuwe machines nauwkeurig worden ingemeten, waardoor de plaatsing efficiënter verloopt en kostbare productietijd wordt bespaard.
  • 3D-scans laten maken van kunst en erfgoed om deze digitaal te bewaren en te delen met het publiek voor educatieve doeleinden.
  • Bouwprojecten: 3D-scans kunnen worden gebruikt om bestaande gebouwen en constructies te documenteren en te analyseren voor renovaties of verbeteringen.

  • Met behulp van 3D scans onder water met multibeam kunnen havens en kanalen nauwkeurig in kaart worden gebracht voor onderhouds- en bouwprojecten.

3D-laserscanning-3D-modellering-pointcloud-civiele-constructies-leap3d
3d-laserscanning-met-riegl-laserscanner.jpg

Voordelen van 3D scans laten maken?

3D scannen biedt vele voordelen ten opzichte van traditionele meetmethodes. Een van de grootste voordelen is de nauwkeurigheid. Met 3D scannen kunnen objecten en oppervlakten tot op de millimeter nauwkeurig worden ingemeten. Dit zorgt ervoor dat er geen afwijkingen ontstaan tijdens het meetproces, waardoor er minder kans is op fouten en onnauwkeurigheden in het uiteindelijke product.

Een ander voordeel van 3D scannen is de snelheid waarmee de metingen worden uitgevoerd. Waar traditionele meetmethodes vaak tijdrovend en arbeidsintensief zijn, kan 3D scannen in een relatief korte tijd grote hoeveelheden data verzamelen. Hierdoor kunnen projecten sneller worden afgerond en worden de kosten voor het meten en in kaart brengen van objecten verlaagd.

Een derde voordeel van 3D scannen is de gedetailleerdheid van de metingen. Traditionele meetmethodes hebben vaak een beperkte nauwkeurigheid en kunnen alleen oppervlakkige informatie bieden. Met 3D scannen daarentegen kunnen objecten en oppervlakten in volledige detail worden vastgelegd, wat bijvoorbeeld bij restauratiewerkzaamheden van historische gebouwen van groot belang kan zijn.

Kortom, 3D scannen biedt vele voordelen ten opzichte van traditionele meetmethodes, zoals nauwkeurigheid, snelheid en gedetailleerdheid. Hierdoor is 3D scannen een waardevol instrument voor verschillende industrieën en kan het bijdragen aan efficiëntie, nauwkeurigheid en kostenbesparingen.

 

Wat kost een 3D scan?

De kosten van een 3D-scan hangen af van verschillende factoren, zoals de grootte en complexiteit van het object of de ruimte, de gewenste nauwkeurigheid en het benodigde detailniveau. Ook kan de gebruikte apparatuur en de duur van de scan invloed hebben op de prijs. Het is daarom moeilijk om een vaste prijs te geven voor een 3D-scan. Het is raadzaam om contact op te nemen met ons om een offerte op maat aan te vragen.

 

 

toepassingen-3dlaserscanning-met-laserscanner.JPG

Starten met laserscanning?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen op het gebied van 3D laserscanning en 3D modelleren, schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief. Periodiek sturen we je de nieuwste inzichten en toepassingen van laserscanning.

Download ons stappenplan

Wil je een start maken met laserscanning? In ons stappenplan geven we aan waaraan je moet denken om laserscanning succesvol toe te passen in jouw project

starten-met-laserscanning-stappenplan-leap3d.jpg

diensten

3D scanning aanvullende diensten

 

Naast 3d laserscanningen bieden we nog enkele aanvullende diensten aan op onze laserscanning dienst.

We verzorgen laserscanning in de bouw

Cases

3D inmeten van 450 bruggen in Amsterdam met laserscanning

Door het 3D inmeten van 450 van de 850 bruggen in Amsterdam, hebben we gezorgd voor een visuele weergave tijdens inspecties, waardoor inspectietekeningen overbodig zijn geworden

Lees meer
3D-inmeten-en-3d-modelleren-op-basis-van-laserscanning-van-bruggen--door-Leap3D

Cases

3D inmeten en 3D modelleren van de Erasmusbrug in Rotterdam

De Erasmusbrug, een iconisch onderdeel van de Rotterdamse skyline, is met behulp van laserscan-technologie ingemeten en gemodelleerd in 3D. Naast de nauwkeurige 3D modellen zijn er ook realistische 3D visuals van de brug gecreëerd. Deze brug, die in 1996 werd geopend en sindsdien niet meer weg te denken is uit het stadsbeeld van Rotterdam, heeft een rijke geschiedenis en wordt door velen beschouwd als een technisch hoogstandje

Lees meer
3d-laserscanning-civiel-infra-leap3d.JPG

Cases

3D inmeten en 3D modelleren van de Haringvlietbrug

Voor de vervanging van het beweegbare gedeelte van de Haringvlietbrug hebben wij het brugdeel ingemeten in 3D en gemodelleerd om gedetailleerde en nauwkeurige informatie te leveren voor de planning en uitvoering van het project. Door onze expertise in 3D-inmetingen en -modellering toe te passen, hebben wij bijgedragen aan het succesvolle verloop van dit project.

Lees meer
3d-laserscanning-multibeam-haringvlietbrug-leap3d.jpg